Blog

Зверення ІФ ТПП щодо законопроекту 5600
Автор Андрій Левкович
Перегляди 870
Дата публікації 2021-12-17

30 листопада 2021 р. Верховна Рада України схвалила у другому читанні і в цілому Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстр. №5600), а 15 грудня цей Закон направлено на підпис Президенту.
Івано-Франківська торгово-промислова палата вважає даний закон, по суті,
— оголошенням податкового терору. Він значно розширює права працівників Державної податкової служби України і суттєво обмежує український бізнес!
Зокрема, згаданий проєкт передбачає:

  • списання податкових боргів з рахунків підприємств без рішення суду (на 91ий день заборгованості);
  • право Державної податкової служби надсилати запити не за фактом порушення, а за підозрою у несплаті податків - запити ДПС перетворяться на інструмент тиску на бізнес з метою отримання хабарів;
  • заборону на виїзд за кордон директора підприємства, що має заборгованість із сплати податків, чим порушується право на свободу пресування, гарантоване Конституцією України;
  • стягнення податку на прибуток наперед, шляхом заборони включати 50% збитків минулого року, що мали б зменшити базу оподаткування.

Такі кроки можуть суттєво погіршити бізнесовий та інвестиційний клімат України, який вже був не одноразово вражений пандемією коронавірусу та системними економічними кризами останніх років. Цк, в свою чергу, призведе до наступного зростання рівня корупції та порушення фундаментальних прав і свобод людини.
Законопрєкт 5600 суттєво збільшує податковий тиск на сільськогосподарських виробників, малий бізнес та створює суттєві інфляційні ризики, спровокує тінізацію виробництва та збуту сільгосппродукції.
Впевнені, що згадані положення прийнятого закону призведуть до суттєвого посилення інфляції, зниження рівня довіри до державної влади, місцевого самоврядування з боку бізнес середовища, а також – через суттєве погіршення бізнесового та інвестиційного клімату – всупереч назві закону, вкрай негативно відіб’ються на доходах як державного, так і місцевих бюджетів!

>

Прокоментуйте статтю!

Автор дізнається Вашу думку!